Το blog του Κωνσταντίνου Κατσιμίγα

Επαναχρησιμοποίηση κελυφών

Άρθρο στο περιοδικό του ΤΕΕ Θράκης «Θράκης …Τεχνικά» Αρ.2 Μάρτιος 2005

ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΛΥΦΩΝ

Ένας συνεχώς αναπτυσσόμενος τομέας της οικοδομικής δραστηριότητας, στον οποίο οι Μηχανικοί πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συνεχώς αυξανόμενη τάση επαναχρησιμοποίησης παλαιών υγιών περιβλημάτων κτιρίων.

Με τον όρο επαναχρησιμοποίηση κελυφών , εννοούμε όλες τις διαδικασίες επαναχρησιμοποίησης του εξωτερικού κελύφους ενός κτιρίου, μαζί ή χωρίς τη χρησιμοποίηση και λοιπών εσωτερικών οικοδομικών στοιχείων που έχουν σχέση με τη στατικότητα του κτιρίου.

Η χρήση του νέου κτιρίου μπορεί να είναι η ίδια, με διαρρυθμίσεις, ή να αλλάζει τελείως. Η τάση αυτή παρατηρείται εδώ και αρκετά χρόνια σε Ευρωπαϊκές χώρες και σε χώρες της Αμερικής.

epanaxr_kelyfon.jpgΕπαναχρησιμοποίηση του εξωτερικού κελύφους ενός κτιρίου μπορεί να σημαίνει απλά την επισκευή και αναδιαρρύθμιση μιας μονοκατοικίας της δεκαετίας του ’20, του ’30 ή ακόμα και του ’60, την επισκευή ενός διαμερίσματος της δεκαετίας του ’70, έως την πλήρη ολική ανακατασκευή εσωτερικά ενός πολυώροφου κτιρίου.

Παραδείγματα των πρώτων περιπτώσεων έχουμε λίγο πολύ όλοι υπόψη μας. Παραδείγματα ολικής ανακατασκευής πολυώροφων κτιρίων έχουμε στην περιοχή μας αλλά είναι λίγα. Τέτοιες εφαρμογές είναι: Στην Κομοτηνή το νέο κτίριο του ΤΕΕ , το Ξενοδοχείο «ΑΣΤΟΡΙΑ», το πολυκατάστημα «ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ» , το πρώην εργοστάσιο ΠΟΥΦΙΝΑ, τα πρώην Δημοτικά ψυγεία κ.α. Στην Ξάνθη υπάρχουν πολύ περισσότερα στη παλιά πόλη, αλλά και στην περιοχή των καπναποθηκών με γνωστότερο αυτό του κέντρου Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Στην Αλεξανδρούπολη έχουμε τη μετατροπή του καπνομάγαζου σε Δημοτική βιβλιοθήκη, ενώ στο Σουφλί το Παλιό Γυμνάσιο που έγινε πολύκεντρο, το μέγαρο Μπρίκα και τον Ξενώνα.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η επαναχρησιμοποίηση κελυφών δεν γίνεται αποκλειστικά σε διατηρητέα κτίρια. Η τάση αυτή είναι συνεχώς αυξανόμενη και σε κτίρια χωρίς ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία.

Σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης ,υπάρχει ιδιαίτερη ενθάρρυνση για την επαναχρησιμοποίηση κελυφών, προκειμένου να ελαττωθεί η καταναλόμενη ενέργεια για την ανέγερση ενός νέου κτιρίου και να μην πεταχτεί στα μπάζα η ενέργεια που καταναλώθηκε για την ανέγερση του υφιστάμενου. Ταυτόχρονα η επαναχρησιμοποίηση ενός κελύφους, με ταυτόχρονη αλλαγή της χρήσης του, μπορεί να μειώσει τις μετακινήσεις και κατά συνέπεια να εξοικονομηθεί ενέργεια. Για παράδειγμα η μετατροπή ενός κεντρικού κτιρίου σε σχολείο μπορεί να υποκαταστήσει την ανέγερση ενός νέου στις παρυφές της πόλης που θα έχει σαν συνέπεια την αναγκαιότητα να μετακινηθούν οι μαθητές για αρκετά χιλιόμετρα ή να μεταφερθούν με μηχανοκίνητα μέσα καταναλώνοντας ενέργεια και επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα με ρύπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από μεγάλες εταιρίες κουφωμάτων στην περιοχή της Θράκης, τα τελευταία 2 χρόνια ενώ μειώνεται η τοποθέτηση κουφωμάτων σε νέες οικοδομές, αυξάνεται συνεχώς η αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων. Αυτό είναι μία απλή ένδειξη ότι οικοδομές με υγιές εξωτερικό περίβλημα και υγιή φέροντα οργανισμό που έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 30 χρόνων, επισκευάζονται με ταυτόχρονη σημαντική εσωτερική αναδιαρρύθμιση.

Στη διαδικασία αυτή παρατηρείται απουσία μηχανικών εφόσον δεν αλλοιώνονται τα εξωτερικά γεωμετρικά στοιχεία και οι όψεις της οικοδομής και δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας.

Οι ιδιοκτήτες συνήθως απευθύνονται στα τοπικά συνεργεία. Είναι αυτονόητο ότι αυτή η διαδικασία είναι λάθος και μπορεί να οδηγήσει τους ιδιοκτήτες των οικοδομών σε ολέθρια σφάλματα.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε να επισημάνουμε το πραγματικό γεγονός ότι ο πολίτης θεωρεί τον μηχανικό απαραίτητο μόνο για την έκδοση της οικοδομικής άδειας και δεν τον αντιμετωπίζει ως τον τεχνικό του σύμβουλο. Έτσι τον θεωρεί περιττό για τις εργασίες επισκευής και διαρρύθμισης του σπιτιού του.

Όλοι μας μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο σημαντική είναι η παρουσία μηχανικών διαφόρων ειδικοτήτων σε μια επισκευή–διαρρύθμιση οικοδομής.

Ο αρχιτέκτονας θα υποδείξει τη νέα διαρρύθμιση αλλά και τη νέα αισθητική του κτιρίου με τη χρήση νέων υλικών όπως οι γυψοσανίδες, τα κουφώματα, τα δάπεδα, κλπ. Επίσης θα δώσει ειδικές κατασκευαστικές οδηγίες για την επισκευή σαθρών επιχρισμάτων και την τυχον αντικατάσταση της κεραμοσκεπούς στέγης.

Ο πολιτικός μηχανικός πρέπει να ελέγξει τη φέρουσα ικανότητα της οικοδομής σε συνδυασμό με την κατεδάφιση ή προσθήκη νέων τοίχων. Σε περιπτώσεις αποκάλυψης οπλισμού ή βλαβών στα φέροντα στοιχεία από σκυρόδεμα απαιτείται η χρήση ειδικών υλικών όπως τα θιξοτροπικά και εποξειδικά κονιάματα, τα ανθρακονήματα, η κατασκευή μανδυών κ.λ.π. Οι εργασίες αυτές δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν χωρίς την παρουσία και τις υποδείξεις μηχανικού.

Ο μηχανολόγος ή Ηλεκτρολόγος Μηχανικός θα ελέγξει την κατάσταση των δικτύων που πολλές φορές αντικαθίστανται ολοσχερώς και θα εκπονήσει και θα επιβλέψει τις νέες μελέτες ηλεκτρολογικών, υδραυλικών, θέρμανσης, κλιματισμού, φυσικού αερίου κ.λ.π. Ειδικά για την μελέτη θέρμανσης ο μηχανικός πρέπει να υποδείξει το χώρο λεβητοστασίου και δεξαμενής και να λάβει υπόψη του τα νέα υλικά που τοποθετήθηκαν π.χ. παράθυρα, μονώσεις.

Συνήθως η μελέτη θέρμανσης γίνεται «προσφορά» από τους προμηθευτές υλικών θέρμανσης, οι οποίοι με τη λογική ‘’βάλε κάτι παραπάνω , κανείς δεν διαμαρτύρεται για παραπάνω ζέστη, αντίθετα όλοι γκρινιάζουν ότι κρυώνουν’’, επιβαρύνουν τις οικοδομές με παραπανίσιες θερμίδες και κατά συνέπεια περιττές δαπάνες.

Οι επιβλέποντες μηχανικοί θα επισημάνουν τα προβλήματα και πιθανές αστοχίες που θα προκύψουν από την τοποθέτηση νέων δομικών στοιχείων και θα υποδείξουν τρόπους αντιμετώπισης τους, όπως για παράδειγμα η υγροποίηση υδρατμών σε σημεία που δεν υπάρχουν μονωμένες κολώνες, πλάκες και τοίχοι που ενδεχόμενα να παρουσιαστεί με την τοποθέτηση νέων αεροστεγών κουφωμάτων .

Με το κείμενο αυτό δεν επιχειρείται να ανακοινωθεί «η ανακάλυψη της Αμερικής», όλα τα παραπάνω είναι λίγο πολύ γνωστά στους συναδέλφους. Εκείνο που επιχειρεί να επισημάνει το σημείωμα αυτό είναι η συνεχώς αυξανόμενη τάση για επαναχρησιμοποίηση των κελυφών για λόγους τεχνικούς, οικονομικούς και οικολογικούς. Οι μηχανικοί θα έπρεπε να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ανεξάρτητα από το αν η παρουσία τους είναι επιβεβλημένη ή όχι από την κρατική γραφειοκρατία.

Βέβαια αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν απαιτεί την υποχρεωτική παρουσία μηχανικών σε όλο το κύκλωμα σχεδιασμού, παραγωγής, πώλησης, συντήρησης και λειτουργίας των κατασκευών, καθεστώς που πρέπει να αλλάξει.

Επιμέλεια κειμένου : Κώστας Κατσιμίγας Αρχιτέκτονας

Αντιπρόεδρος Δ..Ε. ΤΕΕ Θράκης

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: